ŁOSOŚ Z KREWETKAMI I MAKARONEM SOBA W SOSIE PIETRUSZKOWO-ŚMIETANOWYM

Składniki (2 osoby): 2 dzwonka z łososia (każde po 150 g),
125 g krewetek argentyńskich gotowanych,
100 g makaronu soba,
skórka otarta z ½ cytryny,
2 ćwiartki cytryny,
natka pietruszki do dekoracji

Marynata: 1 pęczek natki pietruszki,
200 ml śmietanki 30%,
7 łyżek oliwy extra vergine,
sok z 1 cytryny,
sok z 1 mandarynki,
6 ząbków czosnku,
4 cm świeżego imbiru,
sól morska, świeży pieprz

Krewetki i łososia oczyszczamy i osuszamy. Wszystkie składniki marynaty łączymy za pomocą blendera na gładką masę. Zanurzamy w niej przygotowane dzwonka i krewetki. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu w osolonej wodzie. Rozgrzewamy płytę grillową i wkładamy na nią łososia. Smażymy go po 2 minuty z każdej strony a w międzyczasie krewetki (łącznie 3 minuty). Pozostałą ilość marynaty wlewamy na patelnię, podgrzewamy i dokładamy do niej odcedzony i gorący makaron. Dokładnie mieszamy, a gdy sos się zredukuje wykładamy na talerze wraz z rybą i krewetkami. Posypujemy skórką otartą z cytryny, podajemy z 2 ćwiartkami i dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *