KROKIETY Z PIECZARKAMI I POREM

Składniki (14 sztuk): 2 duże pory,
1 kg pieczarek,
8 łyżek oleju + do smażenia gotowych krokietów,
125 g masła z mleka bawolego,
roztrzepane jajka do obtoczenia,
bułka tarta do obtoczenia,
sól morska, świeży pieprz

Masa na naleśniki: 2 szklanki przesianej maki pszennej,
2 szklanki mleka 3,2%,
1,5 szklanki wody gazowanej,
4 jajka,
6 łyżek oleju,
sól morska

Wszystkie składniki na masę naleśnikową łączymy ze sobą za pomocą miksera. Smażymy na suchej, rozgrzanej patelni z dwóch stron na złoty kolor. Odstawiamy na bok. Pory kroimy w piórka, pieczarki w ćwiartki. Pory smażymy na 2 łyżkach oliwy z dodatkiem masła i pod koniec doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczarki smażymy na pozostałym oleju, do momentu aż puszczą wodę. Gdy woda odparuje, solimy. Podsmażone dodatki łączymy ze sobą w misce. Farsz układamy równomiernie na środku każdego naleśnika (około 1,5-2 łyżki). Naleśnik składamy po bokach a następnie od dołu do góry tworząc kopertę. Obtaczamy w roztrzepanych jajkach oraz bułce tartej. Wkładamy na rozgrzany olej i smażymy z obu stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Przed podaniem przekrajamy w poprzek aby było widać zawartość.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *