Składniki (3 osoby): 200 g makaronu Tonnarelli z semoliny z pszenicy durum z papryczką chili,
350 g mieszanki owoców morza (małże, kałamarnice, omułki, krewetki) i surimi,
330 g passaty pomidorowej,
1 szalotka,
1 biała cebula,
5 ząbków czosnku,
10 cm pora (biała część),
2 łodygi selera naciowego,
1 pęczek koperku,
sok z 1 cytryny,
4 łyżki oliwy,
40 g startego parmezanu,
½ łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie według instrukcji na opakowaniu. Owoce morza rozmrażamy, doprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dolewamy do nich również sok z cytryny. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną w piórka szalotkę i pora, cebulę pokrojoną w kostkę i selera naciowego pokrojonego w paski. Gdy składniki się zeszklą, dodajemy owoce morza a po 3 minutach passatę pomidorową. Sos doprawiamy do smaku i dodajemy posiekany koperek. Wszystko dokładnie mieszamy z odcedzonym, gorącym makaronem i wykładamy na talerze. Posypujemy startym parmezanem.
Najnowsze komentarze