HUMMUS Z BOBU Z PIECZONYMI MIODOWYMI MARCHEWKAMI

Składniki (2 osoby): 500 g bobu,
1 łyżka masła orzechowego,
2 ząbki czosnku,
sok z 1 cytryny,
5 łyżek oliwy extra vergine,
listki tymianku i tymianku cytrynowego do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

Pieczone marchewki miodowe: 500 g młodej marchwi,
2 czubate łyżki miodu,
sok z 1 cytryny,
3 łyżki oliwy,
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
1 łyżka suszonego tymianku,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
sól morska, świeży pieprz

Nać przycinamy i wykładamy nią dno naczynia żaroodpornego. Układamy na niej umyte marchewki i smarujemy mieszanką miodu, oliwy, soku z cytryny, czosnku i przypraw. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni (góra, dół) na 40 minut. W tym czasie gotujemy bób w osolonej wodzie i obieramy. Za pomocą blendera łączymy go z pozostałymi składnikami na gładką masę. Wykładamy na talerz, polewamy sosem z marchewek, dekorujemy bobem i dwoma rodzajami tymianku. Oprószamy świeżym pieprzem i podajemy z marchewkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *