Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 100 g wędzonego łososia w plastrach,
500 g bobu,
1 szalotka,
listki bazylii, bazylii greckiej i tajskiej do dekoracji,
listki szczawiu,
sól morska, świeży pieprz
Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej,
1 jajko,
150 g zimnego masła,
2 łyżki zimnej wody,
2 szczypty soli
Masa jajeczna: 2 jajka,
200 g śmietanki 30%,
60 g serka mascarpone,
80 g startego sera owczego z truflą,
1 duży ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
sól morska, świeży pieprz
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Wbijamy jajka, dodajemy drobne kostki zimnego masła oraz wodę. Szybko zagniatamy ciasto i wypełniamy nim dno oraz boki formy. Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Bób gotujemy w osolonej wodzie. Na spodzie tarty układamy pokrojonego w paski łososia i obrany bób. Wszystkie składniki masy jajecznej łączymy za pomocą rózgi i wylewamy na tarte. Na wierzchu układamy plasterki szalotki. Całość wkładamy do piekarnika na kolejne 35 minut. Po wyjęciu dekorujemy listkami bazylii i szczawiu.
Najnowsze komentarze