SZYNKA WIEPRZOWA W SOSIE PIECZARKOWYM Z MAKARONEM FARFALLE

Składniki (6 osób): 400 g makaronu farfalle tricolore,
700 g sznycli z szynki w plastrach,
500 g pieczarek,
250 g pieczarek brunatnych,
4 czerwone cebule,
1 szalotka,
7 ząbków czosnku,
1 czerwona i 1 żółta papryczka chili,
1,5 pęczka natki pietruszki + 1 garść ozdobnej do dekoracji,
4 szklanki bulionu drobiowego,
100 g śmietany 30%,
3 łyżki musztardy z dodatkiem chrzanu,
3 łyżki oleju rzepakowego,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
sól morska, świeży pieprz

Cebule kroimy w kostkę, szalotkę w piórka. Czosnek, natkę pietruszki i połowę papryczek siekamy. Oczyszczone pieczarki kroimy w plasterki. Sznycle doprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy z 2 stron na rozgrzanym oleju i odkładamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy cebule, czosnek i pokrojone papryczki. Gdy się zeszklą, dodajemy pieczarki i trzymamy tak długo aż woda odparuje. Następnie solimy. Dokładamy musztardę z dodatkiem chrzanu, wędzoną paprykę i wlewamy gorący bulion. Dokładnie mieszamy i dokładamy obsmażoną szynkę oraz połówki papryczek chili. Dusimy pod przykryciem około 1,5 godziny. Pod koniec duszenia śmietanę rozrabiamy z małą ilością sosu i przelewamy do całości. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i gorący dodajemy do dania. Wszystko dokładnie mieszamy i dekorujemy natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *