ZIELONA SAŁATA Z ZIOŁOWYM DRESSINGIEM

Składniki (2 osoby): 1 sałata masłowa czerwonolistna,
1 sałata karbowana,
1 pomidor malinowy,
5 pomidorków koktajlowych,
1/2 szalotki,
1/2 zielonego ogórka,
2 gałązki szczypiorku,
natka pietruszki do dekoracji

Dressing: 10 łyżek oliwy extra vergine,
3 łyżki czerwonego octu winnego,
1 szalotka,
1 ząbek czosnku,
15 g natki pietruszki,
sól morska, świeży pieprz

Wszystkie składniki dressingu łączymy za pomocą blendera. Sałaty układamy w misce. Dodajemy pokrojonego w ćwiartki pomidora malinowego, pomidorki koktajlowe przekrojone w pół oraz startego na grubych oczkach tarki zielonego ogórka. Dokładamy szalotkę pokrojoną w plasterki i posiekany szczypiorek. Dekorujemy natką pietruszki. Taką podstawową sałatę podajemy z ulubionymi dodatkami lub jako dodatek do obiadu. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *