Składniki: 200 g grana padano,
½ pęczka bazylii do dekoracji
Masa na naleśniki (18 sztuk): 2 szklanki przesianej mąki pszennej,
4 jajka,
2 szklanki mleka 3,2%,
1,5 szklanki wody mineralnej,
8 łyżek oleju,
4 szczypty soli
Sos bolognese: 1 kg mielonego mięsa wieprzowego z szynki,
150 g wędzonego surowego boczku (pokrojonego w kostkę),
200 g selera naciowego,
400 g marchwi,
32 czerwone cebule, 1 biała,
7 ząbków czosnku,
5 łyżek oliwy,
400 ml pikantnego bulionu drobiowo-wołowego,
0,5 l passaty pomidorowej,
400 g pomidorów krojonych z puszki,
200 g koncentratu pomidorowego,
74 łyżki suszonego oregano,
2 łyżki suszonej bazylii,
2 łyżeczki peperoncino,
sól morska, świeży pieprz
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski łodygi selera naciowego oraz startą na grubych oczkach tarki marchew. Obsmażamy. Następnie dodajemy boczek i czekamy aż tłuszcz się wytopi. W następnej kolejności dodajemy mięso mielone, a gdy zbrązowieje, dokładamy passatę pomidorową, pomidory w puszce, koncentrat, bulion i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
Naleśniki smażymy na gorącej oraz suchej patelni, z dwóch stron na złoty kolor. Na każdym naleśniku kładziemy po 2 łyżki sosu mięsnego i zawijamy w kopertę.
Warto zmrozić sos przed faszerowaniem (nie będzie się rozlewał).
Najnowsze komentarze