Składniki: (2 garnki o pojemności 3,5 l): 2 kg mielonego mięsa wieprzowego z szynki,
300 g wędzonego surowego boczku (pokrojonego w kostkę),
400 g selera naciowego,
850 g marchwi,
3 czerwone cebule, 3 białe,
1,5 główki czosnku,
12 łyżek oliwy,
800 ml pikantnego bulionu drobiowo-wołowego,
1 l passaty pomidorowej,
400 g pomidorów krojonych z puszki,
400 g koncentratu pomidorowego,
7 łyżek suszonego oregano,
4 łyżki suszonej bazylii,
3 łyżeczki peperoncino,
sól morska, świeży pieprz
W garnku na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojone w kostkę cebule i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy się zeszklą, dodajemy pokrojone w paski łodygi selera naciowego oraz startą na grubych oczkach tarki marchew. Obsmażamy. Następnie dodajemy boczek i czekamy aż tłuszcz się wytopi. W następnej kolejności dodajemy mięso mielone, a gdy zbrązowieje, dokładamy passatę pomidorową, pomidory w puszce, koncentrat, bulion i przyprawy. Gotujemy na małym ogniu pod przykrywką przez około 2 godziny, co jakiś czas mieszając.
Najnowsze komentarze