JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU NA GRZANKACH

Składniki (2 osoby): 2 jajka klasy XL,
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa,
6 plasterków szynki,
15 zielonych szparagów,
½ awokado,
1 pęczek szczypiorku,
1 garść kiełków stir-fry,
listki świeżej bazylii,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka octu,
sól morska, świeży pieprz

Sos holenderski: 3 żółtka,
sok z 1 cytryny,
80 g masła,
sól morska, świeży pieprz

Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce. Obgotowujemy je w osolonej wodzie przez 3 minuty. Na płycie grillowej z rozgrzaną oliwą robimy grzanki i podsmażamy szynkę. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu i soli. Tworzymy wir i pojedynczo wbijamy jajka. Każde gotujemy kilka minut, do momentu aż utworzy się białkowa powłoczka a żółtko pozostanie płynne. Następnie przygotowujemy sos holenderski. Żółtka ubijamy z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Na grzankach układamy podsmażoną szynkę, na wierzchu jajka w koszulkach. Podajemy ze szparagami i plastrami awokado. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem, kiełkami i listkami bazylii. Podajemy z sosem holenderskim i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *