PIKANTNA POMIDOROWA ZUPA Z MAŁŻAMI I MLEKIEM KOKOSOWYM

Składniki (10 małych porcji): 450 g mięsa małży,
1 puszka mleka kokosowego green curry (400 ml),
1 puszka krojonych pomidorów (400 g),
1 biała szalotka,
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
2 łyżki oliwy,
800 ml bulionu drobiowego,
1 łyżka sosu rybnego,
sok z 2 limonek,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
2 suszone i rozgniecione papryczki piri-piri,
½ pęczka kolendry,
sól morska, świeży pieprz

Małże rozmrażamy. W dużym garnku na oliwie podsmażamy szalotkę, czosnek i małże. Kolejno dolewamy gorący bulion, sos rybny, sok z limonek. Dodajemy pomidory w puszcze, przyprawy i gotujemy około 20 minut. Na koniec dokładnie mieszamy z mlekiem kokosowym oraz doprawiamy solą i pieprzem. Po kolejnych 10 minutach przelewamy na talerze. Podajemy z posiekaną kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *