MAŁŻE OKŁADNICZKI W BIAŁYM WINIE

Składniki (2 osoby): 500 g małż okładniczek,
2 białe cebule,
1 główka czosnku,
2 suszone papryczki piri-piri,
1 pęczek kolendry,
3 łyżki oliwy z oliwek,
sok z 1 limonki + 4 ćwiartki do podania,
200 ml białego wytrawnego wina,
sól morska, świeży pieprz

Małże wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Odstawiamy na godzinę, aby dokładnie się wypłukały. W dużym garnku na oliwie podsmażamy pokrojone w piórka cebule i pokrojony w plasterki czosnek. Dodajemy pokruszone papryczki. Gdy cebula się zeszkli dolewamy wino i czekamy aż odparuje. Dolewamy sok z limonki i doprawiamy solą i pieprzem. Do gorącego sosu wkładamy wyjęte z wody i czyszczone małże. Gotujemy około 5-7 minut pod pokrywką, co chwilę wstrząsając garnkiem. Wykładamy na talerze, posypujemy posiekaną kolendrą i podajemy z ćwiartkami limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *