SKRZYDŁA Z INDYKA W ORIENTALNEJ MARYNACIE Z PĘDAMI BAMBUSA I BRUKWIĄ

Składniki (2 osoby): 2 skrzydła z indyka (każde po 800 g),
1 opakowanie górskich zielonych pędów bambusa (500 g),
1 opakowanie brukwi jadalnej (135 g),
gęsty ocet balsamiczny do dekoracji,
świeży pieprz

Marynata: 5 łyżek sosu sojowego ciemnego,
2 łyżki oleju sezamowego,
5 łyżek płynnego miodu,
5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
3 cm świeżego imbiru startego na tarce

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą za pomocą rózgi i obtaczamy w niej oczyszczone i osuszone skrzydła. Marynujemy całą noc. Mięso pieczemy w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 220 stopni C (góra, dół, termoobieg) przykryte folią aluminiową przez 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy folię, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy około 2 godzin, co jakiś czas polewając mięso powstałym sosem. Pędy bambusa przekrawamy wzdłuż i układamy na talerzach wraz z brukwią. Kładziemy na nich mięso, dekorujemy octem balsamicznym i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *