Składniki (2 osoby): 300 g świeżego łososia,
400 g kwiatów kalmara,
1 pęczek zielonych szparagów,
listki bazylii do dekoracji,
2 ćwiartki limonki,
świeży pieprz
Pistou (prowansalski sos bazyliowy): 1 pęczek bazylii,
4 ząbki czosnku,
7 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżeczka soli morskiej, świeży pieprz
Wszystkie składniki sosu łączymy za pomocą blendera. Łososia kroimy w pół i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Polewamy częścią sosu i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 20 minut. Kwiaty kalmarów rozmrażamy, od szparagów odrywamy zdrewniałe końce. Pozostałą ilość sosu wlewamy na patelnię i smażymy na nim kalmary ze szparagami. Po 5 minutach wszystkie gorące składniki wykładamy na talerz. Podajemy z ćwiartkami limonki. Oprószamy świeżym pieprzem i dekorujemy listkami bazylii.
Najnowsze komentarze