MAKARON SOJOWY Z POLĘDWICZKAMI Z KURCZAKA, KIMCHI I WARZYWAMI

Składniki (4 osoby): 210 g makaronu sojowego,
1 kg polędwiczek z kurczaka,
120 g kimchi,
7 zielonych szparagów,
2 marchewki,
2 białe cebule,
1 szalotka,
½ pęczka szczypiorku,
¾ czerwonej papryczki chili,
5 łyżek oleju rzepakowego z dodatkiem oliwy z oliwek,
sól morska, świeży pieprz

Marynata: 2 łyżki sosu gochujang,
4 łyżki sosu sojowego ciemnego,
1 łyżka sosu rybnego,
4 łyżki oleju sezamowego,
6 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
4 cm startego imbiru

Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą za pomocą rózgi. Mięso oczyszczamy i wkładamy do sosu na całą noc. W dużym garnku podsmażamy na oleju pokrojone w kostkę cebule, szalotkę i papryczkę chili. Od szparagów odrywamy zdrewniałe końce i kroimy w krążki, zostawiając końcówki do dekoracji. Marchew ścieramy na tarce na grubych oczkach. Przygotowane warzywa podsmażamy wraz z kimchi przez 5-7minut. Następnie dodajemy zamarynowane mięso i dusimy pod pokrywką przez około 12 minut. W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie, według instrukcji na opakowaniu. Gorący przekładamy na talerze wraz z mięsem i warzywami. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem i oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *