PIECZONA PERLICZKA W BURACZKACH

Składniki (4 osoby): 1 perliczka (1,400 kg),
majeranek,
sól himalajska, świeży pieprz,
½ cytryny,
1 duża cebula,
½ kostki masła,
3 łyżki oliwy + 2 łyżki na dno formy,
1 łyżka miodu,
sok z ½ cytryny + skórka otarta,
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
świeży pieprz

Buraczki: 1 kg ugotowanych buraków,
3 łyżeczki chrzanu,
½ pęczka natki pietruszki,
sól himalajska, świeży pieprz

Perliczkę oczyszczamy i osuszamy. Wsmarowujemy w nią sól, oprószamy świeżym pieprzem i majerankiem. Do środka wkładamy pół cytryny, cebulę i wstawiamy do lodówki na całą noc. W misce łączymy masło, oliwę, miód, sok z cytryny, skórkę otartą, natkę pietruszki i czosnek. Powstałą masą smarujemy górę perliczki a na dno żaroodpornego naczynia wlewamy oliwę. Perliczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni z termoobiegiem na 30 minut przykrytą folią aluminiową. Po tym czasie zdejmujemy folię, temperaturę zmniejszamy do 175 stopni i pieczemy jeszcze godzinę. W trakcie pieczenia przygotowujemy buraczki. Ścieramy je na tarce na małych oczkach, w trakcie gotowania doprawiamy solą, pieprzem i chrzanem. Posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *