Składniki (masa na tortownicę o średnicy 26 cm):
Ciasto: 4 duże marchewki,
4 jajka,
1,5 szklanki mąki,
1 szklanka oleju,
1 szklanka cukru,
½ łyżeczki soli,
1 łyżeczka sody,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
1 łyżeczka cynamonu
Krem: 200 g serka śmietankowego do smarowania,
6 łyżeczek płynnego miodu,
4 łyżki masła
bułka tarta do obsypania formy,
75 g pomarańczowej masy cukrowej do dekoracji,
zielone groszki do ozdabiania pierników
Marchewkę obieramy, ścieramy na drobnych oczkach na tarce i odciskamy z soku. Za pomocą miksera łączymy jajka z cukrem i kolejno dodajemy: olej, mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i ręcznie marchewkę. Formę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto równomiernie na blachę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C (góra, dół, termoobieg). Pieczemy około 45-50 minut. W trakcie pieczenia przygotowujemy krem, czyli wszystkie składniki łączymy za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy. Smarujemy wystudzone ciasto i wkładamy do lodówki (gdyż schłodzone smakuje najlepiej). Z masy cukrowej wycinamy trójkąty i rolujemy je na kształt marchewek, nożem robimy poziome wcięcia. Z groszków robimy szypułki.
Najnowsze komentarze