AZJATYCKI ROSÓŁ Z KRABA Z GROSZKIEM CUKROWYM, KORZENIEM LOTOSU I MAKARONEM KONJAK

Składniki (4 osoby): 4 duże szczypce kraba,
190 g makaronu konjac,
125 g groszku cukrowego,
200 g korzenia lotosu,
1 kalarepa,
4 ząbki czosnku,
5 cm świeżego imbiru,
2 ćwiartki limonki,
sok z ½ cytryny,
200 ml mleka kokosowego,
1,75 l bulionu warzywnego,
3 łyżki sosu sojowego,
25 g żółtej pasty curry,
1 łyżka suszonej trawy cytrynowej

Szczypce krabów zalewamy bulionem i zagotowujemy. W trakcie gotowania zdejmujemy powstałe szumowiny. Dokładamy suszoną trawę cytrynową i pastę curry. Kalarepę kroimy w paski i dokładamy do wywaru wraz z mrożonym kwiatem lotosu, groszkiem cukrowym, startym na tarce imbirem i czosnkiem. Gotujemy do miękkości warzyw. Dodajemy sok z cytryny, sos sojowy, mleko kokosowe i gotujemy kolejne 15 minut. Wszystkie składniki wyławiamy z rosołu i przecedzamy wywar. Nalewamy na talerze i podajemy ze wszystkimi ugotowanymi składnikami. Dokładamy makaron konjak. Podajemy z ćwiartkami limonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *