Składniki (6 sztuk): 1 opakowanie ciasta francuskiego (300 g),
6 plastrów szynki szwarcwaldzkiej,
125 g serka koziego do smarowania,
10 sztuk suszonych pomidorów,
1 żółtko,
listki szczawiu do dekoracji,
świeży pieprz
Ciasto francuskie rozwijamy na desce i delikatnie rozwałkowujemy. Smarujemy równomiernie serkiem kozim, kładziemy plastry szynki, pokrojone w paski suszone pomidory i oprószamy świeżym pieprzem. Ciasto dzielimy wzdłuż na 6 równych pasków za pomocą radełka. Każdy zwijamy dość luźno w roladkę. Wszystkie przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy roztrzepanym żółtkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C (góra, dół) na 25 minut. Po wyjęciu dekorujemy listkami szczawiu. Podajemy gorące lub w temperaturze pokojowej.
Najnowsze komentarze