Składniki (12 sztuk): 200 g kiełbasy drobiowej z piersi kurczaka,
10 dużych koźlarzy czerwonych (osaków),
5 ogórków małosolnych,
1 biała cebula,
¼ pęczka świeżego oregano,
10 łyżek oleju rzepakowego,
sól morska, świeży pieprz
Masa na placki: 1 batat (660 g),
1 biała cebula,
3 ząbki czosnku,
½ pęczka natki pietruszki,
3 jajka,
1 łyka mleka 1,5%,
1/3 łyżeczki pieprzu cayenne,
sól morska, świeży pieprz
Batat i czosnek ścieramy na drobnych oczkach tarki, cebulę na grubych. Odstawiamy na 10 minut i odciskamy z nadmiaru wody. Pietruszkę siekamy. Mieszamy z pozostałymi składnikami masy na placki. Smażymy małe placki na części dobrze rozgrzanego tłuszczu z 2 stron. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął jego nadmiar. Pozostałą część oleju rozlewamy na 2 patelnie. Na jednej smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Na drugiej oczyszczone i pokrojone na mniejsze części grzyby. Smażymy aż puszczą wodę i solimy. Placki układamy na desce, na każdy z nich kładziemy porcję kiełbasy i grzybów. Dekorujemy listkami oregano, grubo oprószamy solą i pieprzem. Podajemy z pokrojonymi w słupki ogórkami małosolnymi.
Najnowsze komentarze