TARTA NA KRUCHYM CIEŚCIE Z BOROWIKAMI I POREM

Składniki (foremka o średnicy 24 cm): 8 średniej wielkości borowików,
135 g białej części pora,
100 g masła,
listki świeżego tymianku,
sól morska, świeży pieprz

Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej,
1 jajko,
150 g masła,
2 łyżki zimnej wody,
2 szczypty soli

Masa jajeczna: 3 jajka z podwójnym żółtkiem,
100 ml śmietanki 30%,
100 g startego sera cheddar,
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
3/4 łyżeczki suszonego tymianku,
1/2 łyżeczki płatków chili,
sól morska, świeży pieprz

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Wbijamy jajka, dodajemy drobne kostki zimnego masła oraz wodę. Szybko zagniatamy ciasto i wypełniamy nim dno oraz boki formy. Nakłuwamy widelcem i chowamy do lodówki na 30 minut. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 15 minut. Pora kroimy w piórka i podsmażamy na połowie masła. Pod koniec smażenia solimy. Grzyby kroimy w paski i również smażymy na maśle. Gdy puszczą wodę, solimy. Wszystkie składniki masy jajecznej łączymy w misce za pomocą rózgi. Część masy wylewamy na ciasto. Układamy na niej pora oraz grzyby. Wlewamy pozostałą część masy. Wierz dekorujemy kilkoma ładnymi plasterkami grzybów. Wkładamy do piekarnika na kolejne 45 minut. Przed pokrojeniem odstawiamy na 10 minut. Dekorujemy listkami świeżego tymianku, oprószamy świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *