ZUPA GRZYBOWA Z PIERSIĄ KURCZAKA, BOROWIKAMI I KOŹLARZAMI CZERWONYMI

Składniki (6 osób): 350 g borowików,
500 g koźlarzy czerwonych,
2 piersi z kurczaka (każda po 200 g),
1 kg ziemniaków,
2 białe cebule,
1 pęczek koperku,
2 l bulionu z kurczaka,
2 łyżki oleju rzepakowego,
100 g masła,
200 g śmietany 12%
sól morska, świeży pieprz

Cebule kroimy w drobną kostkę i podsmażamy w garnku, na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła. Gdy się zeszkli dodajemy obrane i pokrojone w mniejsze części ziemniaki. Smażymy 5 minut i dolewamy gorący bulion wraz z ugotowanymi marchewkami i pietruszką. Zagotowujemy i dokładamy pokrojone grzyby i pierś z kurczaka pokrojoną w paski. Po kolejnych 10 minutach gotowania dodajemy posiekany koperek i odlewamy 2 łyżki wazowe zupy do osobnej miski. W misce zupę rozrabiamy ze śmietaną i dolewamy do całości. Doprawiamy do smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *