Składniki (4 sztuki): 1 opakowanie ciasta francuskiego,
2 gruszki odmiany Konferencja,
1 laska wanilii,
2 łyżki orzechów pistacjowych,
1,5 łyżki miodu,
1 łyżka cukru pudru,
1 jajko,
listki mięty do dekoracji
Gruszki obieramy, przekrawamy w pół i wydrążamy gniazda nasienne. Gotujemy w wodzie z dodatkiem rozciętej laski wanilii do miękkości. Wyjmujemy do ostygnięcia. Za pomocą moździerza rozdrabniamy obrane orzechy pistacjowe i łączymy z miodem. Wypełniamy nimi wydrążone miejsca w gruszkach. Owoce układamy na cieście francuskim i radełkiem wycinamy wokół nich prostokąty. Odcinamy od siebie, tak aby w trakcie pieczenia się nie połączyły. Ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C (góra, dół) na około 30 minut. Po wyjęciu posypujemy przez sitko cukrem pudrem i dekorujemy listkami mięty.
Inspiracja: cookistwow, Instagram
Najnowsze komentarze