Składniki (2-4 osoby): 500 g mięsa wołowego na gulasz,
4 ogórki kiszone,
4 łyżki wazowe bulionu drobiowo-wołowego,
olej do smażenia
Masa: 440 g ziemniaków,
90 g białej części pora,
4 ząbki czosnku,
3 jajka,
1 łyżka mleka 2%,
1 łyżeczka wędzonej papryki,
sól morska, świeży pieprz
Sos grzybowo-śmietanowy: 3 duże borowiki,
1 biała cebula,
1 pęczek koperku,
150 g masła,
100 g śmietany 30%,
sól morska, świeży pieprz
Mięso gotujemy przez około 4 godziny w bulionie (ja akurat miałam takie mięso z rosołu). Oczyszczone grzyby kroimy w plasterki. Na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy grzyby i po kolejnych 10 minutach smażenia, solimy. Dodajemy śmietanę i posiekany koperek. Czekamy aż śmietana się zredukuje i doprawiamy solą oraz pieprzem. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach, po 10 minutach odciskamy z nadmiaru soku. Pora kroimy w piórka, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Do masy dodajemy rozbełtane jajka z solą, pieprzem i papryką oraz mleko i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju na dużej patelni smażymy placek z dwóch stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął tłuszczu. Na placku ziemniaczanym układamy kawałki mięsa oraz sos grzybowo-śmietanowy. Podajemy z pokrojonymi w słupki ogórkami kiszonymi.
Najnowsze komentarze