Składniki (2-4 osoby): 2 piersi z kurczaka (każda po 200 g),
160 g szynki wędzonej surowej w plastrach,
około 20 sztuk małych borowików,
1 biała cebula,
100 g sera pleśniowego,
3 łyżki oleju,
1 łyżka suszonego majeranku,
sól morska, świeży pieprz
Sos z suszonych pomidorów: 80 g suszonych pomidorów + 1 łyżka oleju,
4 ząbki czosnku,
500 ml mleka 2%,
1,5 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka suszonego oregano,
1 łyżka suszonej bazylii,
sól morska, świeży pieprz
Za pomocą blendera miksujemy suszone pomidory z połową ilości mleka i mąką. Na patelni, na rozgrzanym oleju podsmażamy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wlewamy zmiksowana masę i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą ilość mleka i przyprawy. Czekamy aż masa zgęstnieje i smaki się połączą. Odstawiamy na bok. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w grubszą kostkę grzyby (kilka zostawiamy w połówkach do dekoracji). Pod koniec smażenia dodajemy majeranek i doprawiamy solą i pieprzem. Piersi z kurczaka rozkrawamy w pół, lecz nie do końca i delikatnie rozbijamy tłuczkiem. Oprószamy solą i pieprzem. Układamy na nich plasterki sera pleśniowego oraz podsmażone grzyby. Zawijamy roladki i spinamy wykałaczkami. Owijamy plastrami szynki i wyjmujemy wykałaczki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C (góra, dół) na 40 minut. Po wyjęciu odstawiamy na 10 minut, aby mięso odpoczęło i kroimy w plastry. Podajemy na gorącym sosie z suszonych pomidorów.
Najnowsze komentarze