FONDANT CZEKOLADOWY

Składniki (4 foremki): 100 g gorzkiej czekolady,
60 g masła + do posmarowania foremek,
1 łyżka mąki + do posypania foremek,
2 jajka,
1 szczypta soli,
40 g brązowego cukru,
cukier puder do posypania,
jeżyny, czerwona porzeczka, borówki amerykańskie,
starta biała i mleczna czekolada,
4 szczyty mięty o dekoracji

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z masłem na jednolitą masę. Jajka łączymy z cukrem, solą oraz przesianą mąką bardzo szybko za pomocą blendera. Następnie dodajemy masę czekoladową. Po dokładnym wymieszaniu przelewamy do foremek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Po wyjęciu przekładamy na talerze, obsypujemy cukrem pudrem, dekorujemy owocami, czekoladą i miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *