STEK Z LIGAWY WOŁOWEJ Z GRILLOWANĄ CUKINIĄ, PUREE Z BATATA I SOSEM Z SERA PLEŚNIOWEGO

Składniki (2 osoby): 500 g ligawy wołowej,
1 żółta cukinia,
oliwa do smażenia,
sól morska, świeży pieprz

Marynata: 100 ml oliwy z oliwek,
50 ml octu jabłkowego,
100 ml Ballantines Brasil,
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę,
3 plasterki jalapeno,
1 łyżeczka ziół prowansalskich,
1 łyżeczka mieszanki Tuscan Style Seasoning Blend

Puree z batatów: 1 duży batat (około 500 g),
40 g masła,
natka pietruszki,
sól morska

Sos z sera pleśniowego: 160 ml mleka,
200 g sera pleśniowego,
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego

Wszystkie składniki marynaty łączymy i wkładamy do niej mięso. Marynujemy cała noc. Bataty gotujemy w osolonej wodzie, odparowujemy i miksujemy z masłem na gładką masę. W rondelku podgrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim ser. Na koniec dodajemy sos sojowy. Cukinię kroimy w plastry, oprószamy sola i pieprzem i podsmażamy na oliwie z dwóch stron. Chwile wcześniej na patelni grillowej kładziemy mięso i smażymy po około 8 minut z każdej strony (tak uzyskamy krwisty stek) lub do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia. Mięso odkładamy na około 7 minut pod przykryciem, następnie kroimy w plastry. Układamy na talerzu, posypujemy natka pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *