Składniki (2 osoby): 1 polędwiczka wieprzowa (500 g),
2 kolby kukurydzy,
sok z ½ limonki,
listek szczawiu oraz ½ habanero do dekoracji
Marynata: 6 łyżek oliwy extra vergine,
120 ml sosu sojowego ciemnego,
4 łyżki brązowego cukru
Ostre masełko czosnkowe: 1,5 łyżki masła,
1 ząbek czosnku,
1 gałązka szczypiorku,
1/3 papryczki habanero,
sól morska, świeży pieprz
Składniki marynaty dokładnie mieszamy. Zalewamy nią oczyszczone i osuszone mięso i wkładamy na noc do lodówki. Czosnek i habanero drobno siekamy, dodajemy pokrojony szczypiorek i mieszamy z masłem. Doprawiamy do smaku. Nie odrywając od kolb liści moczymy je w zimnej wodzie przez 30 minut. Osuszamy i nacieramy z każdej strony masełkiem. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i wkładamy na blachę zamarynowane mięso oraz kolby na 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika mięso kroimy w medaliony a kukurydze skrapiamy sokiem z limonki.
Najnowsze komentarze