Składniki (2 osoby): 380 g polędwicy z dorsza,
80 g dowolnej sałaty,
1 pęczek bazylii,
1 pęczek kolendry,
1 pęczek mięty,
1 awokado,
3 szalotki,
3 ząbki czosnku,
1 czerwona papryczka chili,
1 łyżka oliwy,
sól morska, świeży pieprz
Marynata: sok z 3 limonek + 2 plasterki do dekoracji,
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego,
1 łyżeczka oleju sezamowego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 łyżeczka mleka kokosowego,
3 cm imbiru
Imbir ścieram na tarce i łączymy ze wszystkimi składnikami marynaty. Następnie wkładamy do niej rybę tak aby była całkowicie zanurzona i wkładamy do lodówki na 2 h. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Sałatę i zioła mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy pokrojone w piórka szalotki oraz czosnek w plasterkach, podsmażone wcześniej na oliwie. Obok kładziemy pokrojone awokado, doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch posypujemy pokrojoną papryczką chili. Na koniec wyjmujemy rybę i układamy na talerzu, delikatnie skrapiamy marynatą również sałatkę.
Najnowsze komentarze