Składniki (1-2 osoby): 2 garście rukoli,
olej rzepakowy do smażenia,
świeży pieprz
Masa ziemniaczana: 400 g ziemniaków,
80 g białej części pora,
3 ząbki czosnku,
2 jajka z podwójnym żółtkiem,
1 łyżka mleka,
1 łyżka mąki pszennej,
sól morska, świeży pieprz
Sos grzybowy: 1 duży koźlarz czerwony,
1 duży podgrzybek,
1 duży maślak,
½ pęczka natki pietruszki,
1,5 łyżki masła,
sól morska, świeży pieprz
Oczyszczone grzyby kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na rozgrzanym maśle przez około 6-8 minut. Następnie doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Ziemniaki ścieramy na tarce na drobnych oczkach, po 10 minutach odciskamy z nadmiaru soku. Pora kroimy w piórka, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Do masy dodajemy rozbełtane jajka z solą, pieprzem oraz mleko, mąkę i dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju na dużej patelni smażymy placek z dwóch stron na złoty kolor. Przekładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął tłuszczu. Na wierzchu układamy rukolę oraz grzyby. Oprószamy świeżym pieprzem.
 
        
Najnowsze komentarze