OSTRYGI ZAPIEKANE

Składniki (1-2 osoby): 13 żywych ostryg,
¼ szklanki rozpuszczonego masła,
2 ząbki posiekanego czosnku,
40 ml białego wytrawnego wina,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
½ łyżeczki ostrej papryki,
½ szklanki startego parmezanu,
1 cytryna

Masło mieszamy z winem i czosnkiem. Ostrygi otwieramy specjalnym nożem. Oczyszczamy i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Do każdej z ostryg dodajemy po 1-2 cm masła, posypujemy ostrą papryką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni C na 15 minut. Przed końcem pieczenia posypujemy parmezanem. Wyjmujemy gdy parmezan się rozpuści, posypujemy pietruszką i podajemy z ćwiartkami cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *