Składniki (1-2 osoby): 1 kg muli,
200 g kurek,
1 duża biała cebula,
150 ml śmietanki kremówki,
2 łyżki oliwy,
1 łyżka masła,
300 ml białego wytrawnego wina,
½ pęczka natki pietruszki,
1 szczypta płatków chilli,
2 ćwiartki cytryny,
sól morska, świeży pieprz
Pokrojoną w piórka cebulę i oczyszczone kurki podsmażamy na oliwie z dodatkiem masła, pod koniec doprawiamy. Do garnka wlewamy śmietankę, dodajemy płatki chili i zagotowujemy. Następnie do sosu dolewamy wino a po 3 minutach wkładamy oczyszczone mule. Gotujemy pod przykryciem około 5 minut co chwilę potrząsając garnkiem. Wykładamy na talerz, posypujemy natka pietruszki i podajemy z ćwiartkami cytryny.
Najnowsze komentarze