MUSZELKI MAKARONOWE NADZIEWANE SZPINAKIEM I GORGONZOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki (3-4 osoby): 20 szt. kolorowych muszli makaronowych,
200 g świeżego szpinaku,
150 g sera gorgonzola,
2 łyżki mascarpone,
2 łyżki startego parmezanu,
1 łyżka oliwy,
2 ząbki czosnku,
1 łyżeczka suszonego tymianku,
świeża bazylia do dekoracji,
sól morska świeży pieprz

Sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów krojonych,
3 łyżki startego parmezanu,
2 łyżki pestek dyni,
1 łyżka octu balsamicznego,
1 łyżeczka brązowego cukru,
1 ząbek czosnku,
1 łyżeczka płatków chilli

Wszystkie składniki sosu blendujemy a następnie podgrzewamy w rondelku przez 10 minut. Wylewamy na formę do tarty o średnicy około 26 cm. Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelnię na rozgrzaną oliwę wkładam posiekany czosnek. Przysmażamy aż się zrumieni. Dokładamy szpinak i gdy zwiędnie doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z pokruszoną gorgonzolą oraz mascarpone. Piekarnik nagrzany do 210 stopni C. Nadziewamy muszelki składnikami farszu i układamy obok siebie w formie. Górę posypujemy startym parmezanem oraz pestkami dyni. Zapiekamy około 15 minut. Podajemy gorące dekorując bazylią.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *