KREM Z KALAFIORA

Składniki (4 porcje): 1 duży kalafior,
3 l wody,
1 łyżka soli morskiej,
4 marchewki,
2 pietruszki,
½ pęczka natki pietruszki,
1/2 pora,
1/4 selera,
1 cebula,
4 ziarenka ziela angielskiego,
2 listki laurowe,
8 ziarenek pieprzu,
2 łyżki oliwy z oliwek,
12 suszonych pomidorów,
2 łyżki pestek dyni,
4 szczyty bazylii do dekoracji,
pieprz cayenne, świeży pieprz

Włoszczyznę i cebulę zagotowujemy. Dodajemy przyprawy na rosół, oliwę i gotujemy wywar przez 1,5 h na małym ogniu pod przykrywką. Warzywa odcedzamy i do garnka dokładamy różyczki kalafiora. Gotujemy do miękkości, studzimy i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku curry, podajemy z pokrojonymi w paski suszonymi pomidorami i pestkami dyni.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *