MEATBALLS W SOSIE POMIDOROWYM Z MAKARONEM

Składniki (20 szt.): 400 g mięsa mielonego z indyka,
2 białe cebule,
4 ząbki czosnku,
½ pęczka natki pietruszki,
1 jajko,
2 łyżki bułki tartej,
2 łyżki oleju,
500 ml passaty pomidorowej,
1 puszka pomidorów krojonych w puszcze,
1 czubata łyżka oregano,
1 łyżka startego parmezanu na porcję,
80 g makaronu spaghetti na porcję,
świeża bazylia do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

W misce łączymy mięso, pokrojone w kosteczkę cebule, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekana natkę pietruszki, jajko oraz bułkę tartą i doprawiamy do smaku. Formujemy kuleczki o średnicy 3-3,5 cm i obsmażamy na rozgrzanym oleju z każdej strony. W garnku łączymy passatę pomidorową, pomidory z puszki, oregano, sól i pieprz i do gorącego sosu wkładamy mięso. Dusimy pod pokrywką około 20 minut. W tym samym czasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i gorący wykładamy na talerze. Dokładamy mięso oraz sos, posypujemy parmezanem i dekorujemy listkami bazylii.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *