PIECZONE KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ

Składniki (6 sztuk): 500 g mięsa wieprzowego mielonego,
1 duża cukinia,
1 biała cebula,
4 ząbki czosnku,
1 jajko,
5 łyżek bułki tartej,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka suszonego oregano,
½ łyżeczki ostrej papryki,
świeże oregano do dekoracji,
sól morska, świeży pieprz

Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i odstawiamy na 15 minut. Cebulę i czosnek drobno koimy, podsmażamy na oliwie. Gdy się zeszklą dodajemy odciśniętą z soku cukinię i smażymy aż się zrumieni. Do mięsa dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Formujemy kotlety, układamy je na papierze do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Dekorujemy listkami oregano.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *