Składniki (2 osoby): 360 g schabu wieprzowego w plastrach,
300 g bobu,
1 biała cebula,
3 ząbki czosnku,
1 pęczek koperku,
1 garść mieszanki chińskiej,
2 łyżki oliwy extra vergine,
2 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki śmietanki 30%,
2 szklanki wody,
2 ziela angielskie,
2 listki laurowe,
sól morska, świeży pieprz
Bób gotujemy w osolonej wodzie i obieramy. Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz posiekany czosnek. Gdy się zeszklą dolewamy gorącą wodę, sos sojowy, mieszankę chińską, listki laurowe, ziele angielskie i zagotowujemy. Na gotujący się bulion dodajemy mięso i dusimy pod przykrywką na małym ogniu przez 1,5 h (od czasu do czasu mieszając). Pod koniec duszenia dodajemy bób, śmietankę, koperek i doprawiamy.
Najnowsze komentarze