CREME BRULEE

Składniki (3 kokilki): 300 ml śmietanki 30%,
4 żółtka,
¼ szklanki cukru +3 łyżki cukru do karmelizacji,
1 laska wanilii,
3 świeże maliny do dekoracji,
3 szczyty świeżej mięty

W rondelku mieszamy śmietankę z cukrem i ziarenkami laski wanilii. Podgrzewamy lecz nie zagotowujemy a następnie studzimy do temperatury pokojowej. Żółtka ubijamy mikserem aż będą jednolite i powoli dolewamy śmietankę. Foremki napełniamy gotową masą przez sitko i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 100 stopni na 1 godzinę i 10 minut. Gdy ostygnie wkładamy do lodówki na 20 godzin. Tuż przed podaniem posypujemy cukrem i opalamy. Dekorujemy świeżymi malinami i miętą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *