Składniki (4 osoby): 600 g mięsa z nogi kurczaka,
200 g makaronu ryżowego,
4 marchewki,
1 zielona ostra papryka i 1 czerwona,
1 biała cebula,
4 gałązki szczypioru,
4 łyżki suszonej szalotki,
1 łyżka czarnego sezamu,
1 limonka,
2 łyżki oleju kokosowego,
sól morska, świeży pieprz
Sos: 5 ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę,
4 cm startego imbiru,
4 łyżki sosu sojowego,
2 łyżki oleju sezamowego,
3 łyżki octu ryżowego,
2 łyżki sosu rybnego,
1 łyżka sosu SRIRACHA,
2 łyżki miodu
Mięso oczyszczamy, myjemy i osuszamy. Kroimy w 0,5 centymetrowe paski i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wszystkie składniki sosu łączymy i wkładamy na godzinę do lodówki. Na rozgrzanej patelni z olejem kokosowym podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w paski papryki oraz marchewkę pociętą obieraczką do julienne. W tym czasie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu i przelewamy go zimną wodą. Na patelnię do warzyw dodajemy uda z kurczaka i obsmażamy z każdej strony. Wlewamy sos i dodajemy odcedzony makaron. Wszystko dokładnie mieszamy i gorący wykładamy na talerze. Posypujemy suszoną szalotką, szczypiorkiem, uprażonym na suchej patelni sezamem i podajemy z ćwiartkami limonki.
Najnowsze komentarze