PIECZONE PLACKI Z BATATA Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM

Składniki (3 sztuki): 1 średni batat,
1 jajko,
3 jajka przepiórcze,
2 szalotki,
2 ząbki czosnku,
1/3 żółtej i 1/3 czerwonej papryczki chili,
1/3 pęczka natki pietruszki,
1/3 pęczka szczypiorku,
2 łyżki oliwy z oliwek,
sól himalajska, świeży pieprz
Batata ścieramy na drobnych oczkach, szalotki kroimy w drobniutką kostkę, siekamy czosnek i chili. Do miski dodajemy posiekaną natkę pietruszki, szczypiorek, rozbełtane jajko, łyżkę oliwy i doprawiamy. Dokładnie mieszamy, formujemy 3 placki i w wgłębienie każdego wbijamy jajko przepiórcze. Układamy w żaroodpornym naczyniu, posmarowanym oliwą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy około 15 minut w zależności od grubości placków.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *