PIECZEŃ CIELĘCA Z BOROWIKAMI

Składniki (4 osoby): 700 g udźca cielęcego bez kości,
10 szt. mrożonych borowików,
1 marchew,
3 ząbki czosnku,
2 łyżki oleju,
2 łyżki masła,
1,5 szklanki bulionu,
2 ziela angielskie,
2 listki laurowe,
1 łyżka suszonego tymianku,
2 gałązki rozmarynu,
sól himalajska, świeży pieprz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso oczyszczamy, osuszamy i smażymy na oleju aż się z każdej strony zarumieni. Następnie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Przekładamy do naczynia wlewamy gorący bulion. Dodajemy przyprawy, czosnek, masło i pieczemy około 40 minut co jakiś czas polewając powstałym sosem. Po tym czasie przekładamy na drugą stronę, dokładamy pokrojoną w pół talarki marchewkę oraz pokrojone w paski grzyby. Borowiki oprószamy solą i pieprzem. Obok układamy gałązki świeżego rozmarynu i pieczemy następne 40 minut wciąż polewając. Wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy na 10 minut i kroimy na plastry. Polewamy sosem (można go zagęścić łyżką mąki, nie jest to jednak konieczne). Doskonale smakuje również na zimno.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *