FRITTATA Z SZYNKĄ I WARZYWAMI

Składniki (2 osoby): 5 jajek,
2 łyżki mleka,
2 szalotki,
3 ząbki czosnku,
1/3 żółtej i 1/3 czerwonej papryczki chili,
1/3 pęczka szczypiorku,
100 g świeżego szpinaku,
5 czarnych oliwek,
3 łyżki startego parmezanu,
3 łyżki startego sera żółtego,
4 plasterki szynki,
1 łyżeczka masła,
1 łyżka oliwy z oliwek,
sól himalajska, świeży pieprz

Na patelni z metalową rączką, maśle oraz oliwie podsmażamy szalotki pokrojone w piórka z czosnkiem i chili do momentu aż się zrumienią. Następnie dokładamy szpinak. Gdy zwiędnie dodajemy pokrojoną w cienkie paski szynkę i oliwki. W misce mieszamy jajka z mlekiem, szczypiorkiem i 2 rodzajami sera. Doprawiamy do smaku i wylewamy na patelnię. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *