CHŁODNIK LITEWSKI Z JAJKIEM

Składniki (4 osoby): 1 pęczek botwinki z małymi buraczkami,
1 pęczek rzodkiewki,
2 ogórki małosolne,
1 pęczek koperku,
1 pęczek szczypiorku z małą dymką,
2 łyżki tymianku cytrynowego,
2 ząbki czosnku,
200 g śmietany 18%,
400 ml jogurtu naturalnego,
4 jajka,
1 łyżka octu z polskich jabłek,
sok z ½ cytryny,
1 łyżka brązowego cukru,
2 szczypty soli himalajskiej, świeży pieprz

Botwinkę myjemy, drobno kroimy a buraczki obieramy i ścieramy na grubych oczkach na tarce. Zalewamy wrzątkiem na wysokość warzyw i gotujemy około 15 minut. Dodajemy cukier, sól, ocet i studzimy. Szczypiorek i koperek drobno kroimy, ogórki i rzodkiewkę również grubo ścieramy. Dodajemy jogurt naturalny, śmietanę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek i tymianek. Dokładnie mieszamy i wkładamy na 12 godzin do lodówki. Podajemy z ugotowanym na twardo i startym jajkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *