PIERŚ KACZKI Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI

Składniki (3 osoby): 550 g filetów z piersi kaczki ze skórą (2 szt.),
1 kg ziemniaków sałatkowych,
2 duże buraki,
1,5 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
3 łyżeczki brązowego cukru,
2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków,
½ pęczka koperku,
suszony tymianek,
sól, sól himalajska, świeży pieprz

Piersi kaczki oczyszczamy, myjemy, osuszamy i nacinamy skórę w kratkę. Nacieramy solą himalajską, świeżym pieprzem i suszonym tymiankiem. Odstawiamy na bok na 2 godziny lecz nie do lodówki. Buraki czyścimy i gotujemy w mundurkach do miękkości. Następnie studzimy, obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie dokładamy buraki, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i dokładnie mieszamy. W tym samym czasie w lekko osolonej wodzie gotujemy obrane ziemniaczki sałatkowe. Odparowujemy. Na suchej patelni skórą do dołu kładziemy piersi kaczki i smażymy 8-10 minut aż tłuszcz się wytopi. Przekładamy na drugą stronę i smażymy kolejne 6 minut. Wytopionym tłuszczem polewamy ziemniaczki i podsmażamy aż delikatnie się zrumienią. Kaczkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni około 20 minut (termoobieg). Wyjmujemy z pieca, zostawiamy aby odpoczęła 5-7 minut i kroimy na plastry szerokości 1,5 cm. Całość wykładamy na talerz, posypujemy koperkiem i świeżym pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *