RIGATONI Z OWOCAMI MORZA W POMIDORACH

Składniki (2-3 osoby): 150 g makaronu rigatoni,
300 g mrożonej mieszanki owoców morza (krewetki, mięso małży),
400 g pomidorów krojonych z puszki,
½ dużej białej cebuli,
3 ząbki czosnku,
1 czerwona papryczka chili,
1 garść czarnych oliwek,
½ pęczka natki pietruszki,
130 ml białego wytrawnego wina,
2-3 ćwiartki cytryny,
sól himalajska, świeży pieprz

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Owoce morza rozmrażamy. Na dużej patelni na oliwie podsmażamy pokrojoną w kosteczkę cebulę, posiekany czosnek i papryczkę chili aż się zaszklą. Następnie dokładamy owoce morza. Kiedy się zrumienią polewamy winem, zwiększamy ogień i gotujemy aż alkohol wyparuje. Wlewamy pomidory, oliwki, dusimy aż składniki się połączą i doprawiamy. Następnie dodajemy gorący makaron. Całość dokładnie mieszamy, wykładamy na talerze, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z ćwiartką cytryny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *