Składniki (4 osoby): 1 kurczak kukurydziany (1,900 kg),
6 średnich ziemniaków,
2 główki brokułów,
140 g sera feta,
1 cytryna,
2 czerwone cebule,
1 biała cebula,
1 pęczek rozmarynu,
10 łyżek oliwy extra vergine,
1 szklanka wody,
1 łyżeczka cukru,
sól morska, świeży pieprz
Mieszanka przypraw: 1 łyżeczka suszonego tymianku,
1 łyżeczka papryki wędzonej,
½ łyżeczki kuminu,
½ łyżeczki płatków chili,
½ łyżeczki soli morskiej,
½ łyżeczki świeżego pieprzu
Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy. W środek wkładamy przekrojoną na pół, białą cebulę, cytrynę oraz 3 gałązki rozmarynu. Suchą mieszanką przypraw nacieramy kurczaka z każdej strony i odstawiamy na godzinę. W tym czasie przygotowujemy dodatki. Ziemniaki nacinamy na ¾ głębokości a cebule kroimy w ćwiartki. Brokuły gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem cukru, odcedzamy i miksujemy z serem feta. Do posmarowanej oliwą brytfanki brzuchem do góry wkładamy kurczaka. Związujemy mu nogi sznurkiem. Wokół układamy ziemniaki nacięciami do góry oraz ćwiartki cebuli. Ziemniaki oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Do naczynia wlewamy szklankę wody. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 195 stopni (termoobieg) na około 1,5 godziny, co 15 minut polewamy kurczaka wytopionym tłuszczem. Gdy skórka będzie złota i chrupiąca wyjmujemy z piekarnika, odstawiamy na 10 minut aby odpoczął i podajemy.
Najnowsze komentarze