Składniki (2 osoby): 400 g polędwicy z dorsza,
100 g kurek,
300 g batatów,
1 cebula,
2 łyżki koperku,
2 łyżeczki masła,
1 łyżka śmietany 30%,
ostra papryka,
1 cytryna,
sól himalajska, świeży pieprz
Polędwicę skrapiamy sokiem z ½ cytryny, nacieramy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki. Bataty gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, odparowujemy i studzimy. Miksujemy ze śmietaną, łyżeczką masła i przyprawami. Cebulę pokrojoną w kosteczkę podsmażamy na maśle aż się zeszkli i dodajemy kurki. Pod koniec smażenia solimy, dodajemy pokrojony koperek i mieszamy. Rybę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 10 minut. Po tym czasie układamy na rybie podsmażone kurki z cebulą i kontynuujemy pieczenie (10-15 minut). Puree wyciskamy na talerz przez rękaw cukierniczy obok układamy rybę, podajemy z cytryną.
Najnowsze komentarze