CEVICHE Z ŁOSOSIA NA OSTRO

Składniki (2 osoby): 300 g świeżego łososia,
1 dojrzałe awokado,
1 mała czerwona cebula,
po 1/3 czerwonej, zielonej i żółtej papryczki chili,
½ pęczka kolendry,
½ pęczka mięty,
skórka otarta z 1 limonki,
skórka otarta z 1 cytryny,
skórka otarta z ½ pomarańczy,
sok z 1 limonki,
sok z 1 cytryny,
sok z 1/2 pomarańczy,
1 łyżka oleju sezamowego,
2 łyżki oliwy z oliwek,
2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
sól himalajska, świeży pieprz

Łososia oczyszczamy ze skóry i kroimy w cienkie paski. Posypujemy solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki. Przygotowujemy składniki: cebulę kroimy w kosteczkę, papryczki siekamy, ścieramy skórkę z owoców a następnie je wyciskamy. W miseczce mieszamy olej sezamowy, oliwę oraz sos sojowy. Na końcu kroimy awokado w kostkę, kolendrę i miętę. Łososia wkładamy do świeżego soku z cytrusów z dodatkiem ziół i papryczek. Wkładamy na 15 minut do lodówki. Dosłownie przed samym podaniem mieszamy z resztą składników.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *