SCHAB W SOSIE WŁASNYM Z GROSZKIEM CUKROWYM

Składniki (2 osoby): 360 g schabu wieprzowego bez kości,
250 g groszku cukrowego,
2 średniej wielkości cebule,
olej do smażenia,
1 listek laurowy,
2 ziela angielskie,
½ łyżeczki cukru,
sól, świeży pieprz

Kotlety myjemy, oprószamy solą i pieprzem, wkładamy na patelnię na rozgrzany olej i smażymy aż nabiorą koloru. Dokładamy cebulę pokrojoną w piórka i trzymamy na ogniu jeszcze 5 minut. Po tym czasie przekładamy do garnka, zalewamy wodą odrobinę ponad poziom mięsa i wkładamy ziele angielskie oraz listek laurowy. Dusimy na małym ogniu około 1 godziny. Groszek cukrowy gotujemy w ostatniej chwili około 3 minut w 1 litrze lekko osolonej wody z dodatkiem cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *