SZPARAGI Z JAJKIEM W KOSZULCE I SOSEM HOLENDERSKIM

Składniki (1 osoba): 7 zielonych szparagów,
1 jajko,
1 gałązka szczypioru,
sól morska, świeży pieprz

Sos holenderski: 1 żółtko,
30 g masła,
2 łyżeczki soku z cytryny,
sól morska, świeży pieprz

Od szparagów odłamujemy zdrewniałe końce i wkładamy do wrzątku na 4 minuty. W osobnym garnku zagotowujemy wodę, robimy łyżką wir i wbijamy jajko. Gotujemy 2 minuty. W czasie gotowania przygotowujemy sos. Łączymy żółtko z sokiem z cytryny i przyprawami i dodajemy gorące masło (bez piany, która się wytworzyła). Energicznie ubijamy aż sos stanie się jednolity i puszysty. Wykładamy szparagi na talerz, kładziemy na nich jajko, polewamy sosem, posypujemy szczypiorkiem i doprawiamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *